vrijdag 1 april 2016

Het werkproces bij H&M

Ik ben vreselijk slecht in het bijhouden van blogs dus heb besloten de verschillende aspecten van mijn stage bij H&M op deze manier samen te vatten. Als eerste: Het werkproces


 Ik heb mijn eigen projecten waar ik individueel aan werk. Aan het begin van elk project krijg ik een briefing van de hoofddesigner van het concept. Zij is degene die bepaalt hoe de collectie er ongeveer uit gaat zien voor het komende seizoen en welke trends we gaan gebruiken. Deze briefings zijn vaak niet meer dan een moodboard met wat vormen en kleuren om een idee te geven van hoe zij het voor zich ziet. Mijn eerst project was direct een van de hoofdprints voor de kerstcollectie, dit houdt in dat dezelfde print wordt gebruikt op een stuk of 8 kledingstukken. De bedoeling was dat ik een all over print zou maken en een aantal variatie prints met dezelfde elementen.

Met de informatie uit de briefing begin ik aan mijn eigen research. Het eerste wat ik vaak doe is op zoek gaan naar bepaalde vormen en stijlen die passen binnen haar idee, maar ook dicht bij mij liggen. De concepten waar ik voor werk zijn allebei lifestyle concepten. De een heeft een doelgroep met een romantische bohemian stijl en de ander heeft juist een meer grunge achtige stijl. Hierdoor moet ik soms een beetje zoeken naar dingen die naast dat ze bij het concept passen ook nog een beetje bij mijzelf passen. Research kan ik op verschillende plekken doen. Ik vind veel dingen op internet, maar maak ook veel gebruik van de bibliotheek in de white room die vol staat met design gerelateerde boeken.

Daarna begin ik meestal gewoon met schetsen en uitproberen. Iedereen heeft een eigen tablet zodat je digitaal kan werken, maar ik werk ook graag in de werkruimte van de white room waar je veel meer materialen kan gebruiken. Ik heb hiervoor nooit echt strakke deadlines omdat we redelijk voor lopen. Er is daarom super veel tijd om te experimenteren en dingen uit te proberen. Als ik het idee heb dat ik een sterke basis heb bespreek ik altijd even met mijn mentor David. Hij geeft dan wat feeback, maar laat de final beslissingen altijd aan mij over. Ik was hier in het begin ook best verbaast over, maar iedereen laat je in principe je ding doen en gelooft in jou oordeel over je design.

Wanneer ik een print heb gemaakt print ik deze uit op een van de grootformaat printers. De volgende stap is dan altijd om te kijken of de hoofddesigner en buyer tijd hebben om even te overleggen. Ik presenteer dan de print die ik heb gemaakt en leg daarbij mijn idee en eventuele mogelijkheden uit. De hoofddesigner kijkt voornamelijk of het past bij visie van het concept en de Buyer kijkt juist naar de financiele mogelijkheden. Zo heeft een design vaak een limiet van 12 kleuren en willen ze bij voorkeur zo min mogelijk verschillende bestanden. Dit heeft namelijk allemaal invloed op wat het kost om een product te laten produceren. Wanneer er bijvoorbeeld tekst of symbolen in het ontwerp zitten moet deze eerst worden gecheckt door de legal department.

Als ik goedkeuring heb gekregen van beide is het een kwestie van het opsturen van het design. Vaak weet ik van te voren al ongeveer voor welke kledingstukken de designs bedoeld zijn. Voor het opsturen van de designs maak ik een digitaal overzicht met alles er in zodat deze kan worden opgestuurd naar een van de productie kantoren in het land waar het geproduceerd wordt. Zo’n bestand bestaat uit een illustrator schets van het kledingstuk dat is gemaakt door een van de designers. Ik plaats daar mijn artwork op en laat zien hoe groot en in welke kleuren dit geprint moet worden. Vaak moet ik hier voor overleggen met de patroonmakers om uit te vogelen waar het design precies geplaatst moet worden om te zorgen dat het er ook echt goed uit ziet. Als resultaat krijg je een pdf met daarin een mock up van het kledingstuk, alle kleurcodes en een link naar het originele bestand. Deze stuur ik vervolgens op naar de buyer van het concept en die stuurt het weer naar een van de production offices.

Hierop volgt een productieproces waarin er door de fabriek verschillende soorten samples worden gestuurd die door ons moeten worden goedgekeurd. Als print designer ontvang je alle strike offs, wat kleine 20 bij 20 cm stukjes stof zijn met daarop het design geprint. Pas als deze zijn goedgekeurd gaat het kledingstuk in productie. De samples die daar op volgen zijn bijvoorbeeld kleursamples, pas samples, en als die allemaal zijn goedgekeurd countersamples. Achter elk kledingstuk zit dus een proces van zo’n 2 maanden voordat het echt ‘klaar’ is. Ik heb inmiddels zo'n 4 samples binnen gekregen. Het is echt super tof om je eigen werk zo snel in een echt product terug te zien.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten